Volkeramische tegels Enschede
Volkeramische tegels Enschede
• Ongeëmailleerde volkeramische tegels
• Terra Cotta
• Blauwe hardsteen
• Witte steen
• Leisteen
• Zwarte Indische kalksteen
• Kwartsiet
• Marmer
• Graniet
• Basalt
• Zandsteen
• Betondallen
• Cement-tegels
• Granito – Marmermozaïek
– werfbezoeken
– samenstellen van behandelingsvoorschriften
– labo-onderzoek
– opstellen van een onderhoudsplan
– reiniging en onderhoudsadvies
– scholing voor bedrijven
– seminaries voor doelgroepen
Verlijmde tegels Enschede
Verlijmde tegels Enschede
Iedereen heeft zowat zijn eigen manier van tegelen. De ene methode is daarom niet beter dan de andere. Het is het resultaat dat telt. Om de ellende van loskomende tegels en andere problemen te vermijden, moet je vooral secuur te werk gaan. Hieronder doen we een methode voor het tegelen van een natte ruimte uit de doeken die, zeker voor doe-het-zelvers, tot goede resultaten leidt.
De staat van de ondergrond bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de plaatsing. Sterk zuigende of stoffige ondergronden moeten voorgestreken worden met hechtemulsie of voorstrijkmiddel. Er mogen zeker geen grote oneffenheden (meer dan 3 mm) in de vloer zitten. Als dat wel zo is, moet je je vloer eerst egaliseren.
Het mooiste en rustigste resultaat heb je wanneer je aan twee kanten van een vertrek een even grote versnijding hebt. Als je aan de linkerkant van de kamer een halve tegel over hebt, probeer dat dan ook rechts aan te houden. Leg hiervoor één rij tegels uit op de vloer en schuif ze wat heen en weer tot het uitkomt. Daarna plaats je een tegel rechtop tegen de muur aan de twee uiteinden van de muur. Aan de hand van deze twee tegels plaats je waterpas een verticale houten lat die als leidraad dient voor de volgende reien tegels.
Velen zullen het wat omslachtig vinden om die latten tegen de muur te plaatsen, maar zeker als je weinig ervaring hebt met het tegelen zullen deze latten je helpen om de tegels mooi recht te plaatsen.
Nu het voorbereidende werk achter de rug is, kan je de wand insmeren met tegellijm. Smeer niet de hele wand in één keer in, maar werk zone per zone af. Het insmeren gebeurt met een getande lijmkam. Voor een goed resultaat moet minstens 65 % van de tegel bekleed zijn met lijm. Dat kan je controleren door na het insmeren er een tegel tegen te plaatsen en te kijken of er genoeg lijm zit op de achterkant.
De tegels worden in een schuivende beweging in de nog vochtige lijm geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de voegen overal even breed zijn, plaats je best voegkruisjes aan de hoeken en ook tussen twee tegels. Nadat je een zone betegeld hebt, controleer je of je de tegels wel mooi recht hebt geplaatst. Als de lijm nog zacht is, kan je eventuele fouten immers letterlijk en figuurlijk rechtzetten.
Als de lijm voldoende droog is (minstens 24 u wachten), verwijder je de voegkruisjes en de houten latjes en kan je de onderste rij tegelen en ook de uiterst linkse en rechtse rij. Hiervoor moet je dan wel een tegelsnijder gebruiken.
Als het hele oppervlak betegeld is, kan je met het voegwerk beginnen. In natte ruimtes raden we waterdicht voegsel aan. Je smeert de muur met behulp van een spatel of voegrubber in met de voegspecie. Als de specie bijna droog is, (ongeveer na 15 minuten) ga je er met een vochtige spons over om de overtollige specie te verwijderen. Als de tegels en de voegen volledig droog zijn, kan je de wand schoon wrijven met een propere, droge doek.
Voor de vloer volg je ongeveer hetzelfde procédé als bij de wand.
Algemeen wordt aangenomen dat je het mooiste effect hebt wanneer de wandtegels en de voegen aansluiten op de vloertegels. Dat veronderstelt dan wel dat je tegels van dezelfde breedte neemt.
Voor je de vloer met lijm insmeert, leg je aan weerszijden van de muur 3 à 4 tegels uit. Als je een draad gespannen hebt als « richtlijn », kan je die tegels wegnemen. Dan smeer je de strook tussen de draad en de muur in met lijm waar je vervolgens de tegels op plaatst samen met de voegkruisjes. Vloertegels mogen met een rubberen hamer aangeklopt worden. Als die eerste strook helemaal betegeld is, leg je opnieuw 3 of 4 tegels uit, waartussen je een draad spant zodat je ook die strook kan betegelen.
Voor het voegen van je vloer gebruik je beste een vuil-en waterafstotende voeg in dezelfde kleur als de wandvoeg. Anders worden de voegen snel vuil. Met behulp van een rubberen trekker worden de voegen met voegspecie gevuld. De vloer moet met de trekker zo goed mogelijk schoon gemaakt worden. Daarna strooi je nog wat droge specie over de vloer waar het vocht kan intrekken. Na 10 à 20 minuten kan je die sluier verwijderen met een spons en een beetje proper water en als alles droog is, kan je de tegels schoon wrijven met een zachte doek.
|
Tegels plaatsen Enschede
Tegels plaatsen Enschede
Er zijn drie mogelijkheden om tegels te plaatsen. Ten eerste kan je de tegels in een mortelbed leggen. Dit is de meest aangewezen methode bij dikke tegels zoals vele natuursteensoorten. Het mortelbed wordt gegoten over een stabiliseerlaag van zand en cement. Eigenlijk worden de tegels dus ingemetseld. Dit vergt een grote vakkennis. Er is geen retour mogelijk. Als een tegel slecht geplaatst is, is het onmogelijk om dat recht te zetten. Laat dat werk dus bij voorkeur over aan vaklui.
Dunnere tegels kunnen ook op een natte chape laag gelegd worden. Over de chape worden eerst nog droge cement en soms ook harsen gestrooid met het oog op een betere hechting.
Ten slotte kunnen de tegels ook met een kleefcement of lijm op een droge chape laag gelegd worden. Dat is voor keramische tegels de meest gebruikte methode die zonder veel problemen ook zelf uit te voeren is. We raden aan om grotere formaten te verlijmen of dubbel te verlijmen voor een betere hechting. Dubbel verlijmen wil zeggen dat zowel de ondergrond als de tegel ingelijmd wordt om nadien op elkaar te plaatsen.
Kwaliteittegels Enschede
Kwaliteittegels Enschede
Eerste of tweede keuze
Bij de productie van tegels kunnen er natuurlijk altijd fabricagefoutjes gebeuren. Sommige tegels vertonen een maat- of kleurafwijking. Binnen de fabriek worden deze tegels afzonderlijk gehouden en zo kunnen de tegels in twee categorieën ingedeeld worden : tegels van eerste of tweede keuze. Derde keuze bestaat in principe ook maar er bestaan geen uniforme normen om het verschil tussen tweede en derde keuze van elkaar te onderscheiden.
Een eerste keuze tegel is ongeveer 20 à 25 procent duurder dan de andere tegels, ten minste als in de fabriek een goede sortering werd uitgevoerd. Naast eerste en tweede keuze heb je ook nog ‘eerste handelskeuze‘, ‘commerciële keuze’, ‘handelskeuze’,… Laat je hierdoor niet om de tuin leiden, want eigenlijk gaat het hier om een misleidende term die eigenlijk synoniem is van tweede keuze.
|