Verschillende kernmerken:
Er zijn verschillende soorten kernmerken waar je een tegel aan kan herkennen. Als eerste heb je een verglaasde tegel, de tegels hebben een toplaag op de scherf van de tegel. Een rode scherf betekend dat de klei die er wordt gebruikt een rode kleur heeft. Daarom is het vooral bij witte tegels belangrijk om te kijken welke kleur scherf de tegel heeft. Een door en door tegel is een tegel die volledig van hetzelfde materiaal is, daardoor is de kleur van de toplaag gelijk aan de kleur onder de toplaag. Het voordeel hiervan is, dat de beschadigingen niet opvallen. Dan heb je ook nog gerectificeerde tegels, bij deze tegels wordt er na het bakken de kanten afgezaagd of afgeslepen. Hierdoor krijg je rechte kanten en zijn de tegels maatvast. Met gerectificeerde tegels kunt u heel dun voegen, doordat de tegels zo recht zijn. Hier krijgt u een mooi, strak en modern resultaat. Bij on-gerectificeerde tegels zijn de kanten een beetje rond of schuin, waardoor er een bredere voeg ontstaat. Een on-gerectificeerde tegel is aan te raden als de vloer of wand niet helemaal recht loopt, hierdoor kun je kleine foutjes minder snel zien.
Duurzaamheid van een keramische tegel:
Niet elke tegels kent dezelfde duurzaamheid, omdat het niet altijd nodig is. Daarom is er een PEI-norm opgesteld, deze norm, die opgedeeld is in 5 categorieën, bepaalt de slijtsterkte van de keramische tegel. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen als er veel op wordt gelopen, of dat er bijna niet wordt op gelopen.
Voordelen van een keramische tuintegel:
Ten eerste zijn keramische tuintegels kras- en slijtvast. Daarnaast hebben de tegels weinig onderhoud nodig, en zijn gemakkelijk schoon te maken. Ook zijn de tegels vorstbestendig, en kunnen tegen grote temperatuurschommelingen. Keramische tuintegels zijn zoutbestendig en zijn bestand tegen vet- en olievlekken. Keramische tuintegels zijn door de geringe dikte ook binnen te verwerken, waardoor één geheel kan ontstaan. Uiteraard zijn keramische tegels in veel verschillende prints en kleuren te verkrijgen.
Verschil tussen natuursteen en keramiek:
Er zijn een aantal verschillen tussen natuursteen en keramiek. Het eerste verschil is materiaalverschil, bij natuursteen kies je voor 100% puur natuur. De tegels worden in steengroeven gewonnen in de vorm van blokken of lagen. Dit wordt gezaagd, gesneden of gekapt tot platen of tegel met een machine. Met de keuze voor keramiek is elk creatieve proces mogelijk, want deze tegels worden van klei gemaakt. Ten tweede is het sfeerverschil, want tegels bepalen de sfeer. Bij natuursteen heeft elke tegel een uniek karakter, en bij keramiek zijn de vorm, kleur en afmeting zeer regelmatig. Ten derde is er een duurzaamheidsverschil. Natuursteen is gevoeliger voor vlekken en krassen, maar de krassen zijn makkelijk we te dweilen. Gedurende de jaren wordt natuursteen mooi oud en krijgt karakter. Keramische tegels zijn onverslijtbaar en is bestand tegen allerlei zuren. Ten vierde is er een onderhoudsverschil. Zowel bij natuursteen als bij keramiek is het zinvol om een goed en geschikt onderhoudsproduct te gebruiken, maar bij natuursteen is het verstandig om de tegels te impregneren om de tegels nog onderhoudsvriendelijker te maken. Door dit te doen krijgen vlekken en zuren minder snel kans om in te trekken.