Tegellijm soorten

 

Soorten.

Momenteel zijn er vele soorten tegellijm en lijmpastas te vinden om tegels mee vast te lijmen. Er moet dus ook een keuze worden gemaakt; welke lijm is  het beste om te gebruiken voor uw klus?

 

Voorbereiding en kiezen.

Het klinkt erg logisch, om van tevoren goed te kiezen welke lijm of pasta u gaat gebruiken om te betegelen, maar dit wordt vaak vergeten. Ga daarom van tevoren kijken waarvoor u de lijm of pasta wilt gebruiken en welke tegels ermee verlijmd moeten worden. Denk hierbij aan de grootte van de tegel, en het gewicht. De eerste keuze die gemaakt moet worden is of u lijm of poederlijm wil gaan gebruiken. Kenmerken van pastalijm: Het is kant-en-klaar, afhankelijk van de ondergrond kan het soms erg lang duren voordat de lijm is opgedroogd, het is een flexibele lijm; het voorkomt scheuren bij krimp of uitzetting van de ondergrond, het is duurder dan poederlijm, perfecte mengverhouding. Kenmerken van poederlijm zijn het: het is goedkoper dan pastalijm, er is veel keuze; dus altijd een goede soort voor uw klus, de lijm moet binnen een bepaalde tijd verwerkt worden, en het aanmaken van de lijm is extra werk en zorgt vaak voor een rommeltje.

 

Kenmerken van tegellijm.

Pastategellijm is direct klaar voor gebruik en te gebruiken op vlakke wanden. Voordelen ervan zijn dat je tijd bespaard, het uitstekende stand vermogen, en het ontbreken van afval. Ook kunt u de overgebleven lijm hergebruiken.

Poedertegellijm dient eerst aangemaakt te worden, doormiddel van water. Als de lijm eenmaal is aangemaakt, dient het gelijk verwerkt te worden. De lijm is zeer flexibel en ideaal te gebruiken als er wat dikker gelijmd moet worden. De lijm is iets flexibeler, waardoor het ook gebruikt kan worden op oude tegelwerk en beton.

 

Afronden van tegellijm.

Breng de lijm aan op de vloer/wand met behulp van een lijmkam. Doe dit gelijkmatig, en niet met teveel per keer, dit omdat de lijm snel kan drogen waardoor er geen goede hechting ontstaat.