Keramische tegels

 

Productie van de tegel.

Keramische tegels worden voornamelijk geproduceerd uit natuurlijke materialen. Ze worden gemaakt van klei, hiervan wordt een mengsel gemaakt en dan wordt het in vormen geperst. Hierna wordt het gebakken in ovens met een temperatuur die soms kan oplopen tot 1200 graden. Het verschil tussen keramische tegels en beton tegels is dat betontegels niet worden gebakken, maar gegoten.

 

De kleur van de tegel.

Keramische tegels zijn ‘kleurecht’, dit houd in dat ze niet worden gekleurd door middel van een mengsel, maar ze houden de natuurlijke kleur, waardoor ze hun natuurlijke uitstraling behouden.

 

De prijs van de tegel.

Doordat keramische tegels van klei worden gemaakt en worden gebakken, zijn deze duurder dan betontegels. Maar het iets hogere prijskaartje compenseert weer met de duurzaamheid, na 10 jaar is er nog geen verschil te zien. Hiermee behoud u het duurzame karakter. In verhouding tot andere natuurstenen scoort de keramische tegel erg goed. Zo  zullen de meeste natuurstenen soorten verkleuren na verloop van tijd, dit is niet het geval bij keramische tegels; die behouden hun kleur. Doordat het klei op zo’n 1200 graden wordt gebakken zijn keramische tegels een erg compact en kunnen mos en schimmels zich niet aan de tegel hechten. Vlekken zoals van de barbecue of van wijn kunnen hierdoor ook moeiteloos worden verwijderd.

 

Kenmerken van de tegel.

Het grootste kenmerk van een keramische tegel is dat het bekend staat om de meest duurzame en gebruiksvriendelijkste van alle soorten vloeren. Er zijn keramische tegels zonder kleurstoffen, die hun natuurlijke kleuren behouden, maar er zijn ook keramische tegels die een glazuurlaagje krijgen, die in alle kleuren kan worden aangebracht. Hierdoor wordt de tegel ook waterbestendig. De keramische tegel is dus praktisch in het gebruik maar ook erg decoratief. De meest bekende keramische tegels zijn Terracotta, Faience, Grestegels en cementtegels.